Zo krijg jij die top baan! (Top Tips voor Starters)

Zo krijg jij die top baan! (Top Tips voor Starters)

Een sexy mantelpakje, een glimmend akte tasje en killing stiletto’s. Leg die schoolboeken maar aan de kant, want het is tijd voor de grote mensen wereld. Het is je vast al opgevallen: een baan vinden in deze tijd is een waar drama. Vooral voor alle starters lijkt het wel een onmogelijke opdracht. Je moet jong zijn, maar wel met 5 jaar soortgelijke werkervaring. Mission impossible dus!

Sinds een maand ben ik werkzaam als intercedente bij een uitzendbureau. Zo’n top baan heb ik ook zeker niet 1,2,3 gekregen. Na totaal zes rondes (ZES!) met assesments, IQ testen, interviews, meerdere slapeloze nachten, en verschillende top outfits heb ik ein-de-lijk de baan gekregen. Nu, als intercedente, zit ik aan de andere kant van de tafel. Chill voor mij, handig voor jullie! Want waar kijken bedrijven naar bij het selecteren van kandidaten? Hoe kan jij ervoor zorgen dat jij binnen no time in de spotlight staat?!  In andere woorden: Hoe krijg jij die top baan?!

1. Een killing CV
Een Curriculum Vitea oftwel CV is het middel om bedrijven te laten zien wie je bent. Bedrijven keuren je in het begin op basis van dit papiertje. Al je ervaringen, opleidingen en persoonlijke trekjes op één papiertje. Simpel toch? Blijkbaar is een goed CV niet zo vanzelfsprekend als ik dacht! In de afgelopen weken ben ik een groot aantal erbarmelijk slechte CV’s tegen gekomen. En met slecht bedoel ik ook écht slecht. Een halve pagina met alleen een naam en paar zinnetjes met jaartallen en bedrijven. Juist, meteen vraagtekens boven mijn hoofd. Dus wat maakt nou een CV een killing CV?

– Tip 1: Jouw profiel 
Begin het CV met wat standaard persoonlijke informatie; naam, leeftijd, woonplaats, telefoonnummer, e-mail etc. Een leuk extraatje om jouw profiel persoonlijk te maken: een mooie, professionele foto van jezelf. Maakt het profiel gedeelte helemaal af met een link naar jouw LinkedIn account (heb je deze nog niet? Maak deze dan snel aan!). Deze link kan je leuk presenteren door bv. een QR code van te maken en te plaatsen onder jouw foto! Hierbij hoeven bedrijven alleen maar de link te scannen om direct op jouw LinkedIn profiel terecht te komen, #handig! Kijk eens naar het winnend CV van Shirley van den Doren als voorbeeld.

– Tip 2: Waar ben jij op dit moment mee bezig? 
Maak het de bedrijven lekker makkelijk en zet jouw meest recente werkervaring of opleiding onder het profiel gedeelte. Zo zien de bedrijven waar jij op dit moment of waar je het laatst actief mee was. Maak hierbij een mooi overzichtje op een logische volgorde. Bijvoorbeeld, werk je momenteel in een kleding winkel? Begin jouw CV dan met het onderdeel “werkervaring” (zie tip 3). Maar ben jij misschien druk met de studie en dus even niet aan het werk? Zet dan “opleidingen” bovenaan (zie tip 4). Zorg vooral dat het er overzichtelijk eruit ziet door een mooie lay-out te gebruiken.

– Tip 3: Werkervaring uitwerken
Hoe kan je nou het makkelijkst vertellen wat allemaal hebt gedaan bij je vorige werk? Is één regel genoeg of moet je een hele lap tekst schrijven? Wanneer bedrijven naar een CV kijken zoeken ze naar werkervaring wat aansluit bij het werk dat zij beschikbaar hebben. Natuurlijk zijn ze hiervoor wel liever lui dan moe, dus maak het ze zo makkelijk mogelijk. Gebruik hiervoor bullet points om jouw taken bij vorige werkgever te laten zien. Gebruikt 3 tot 5 (max) bullet points per werkgever om te vertellen wat jij hebt gedaan. Duidelijk en overzichtelijk!

– Tip 4: Opleidingen en cursussen
Een apart onderdeel in jouw CV is het kopje ‘Opleidingen en Cursussen”. Voor sommige banen is het van belang dat je bepaalde certificaten op zak hebt. Wat je ook hebt gedaan, van bepaalde cursussen tot trainingen op werk, vermeld het allemaal in jouw CV! Doe ook dit op volgorde van meest recent tot de wat oudere certificaten. Wees trots op wat je hebt! Bij elke cursus is een kleine uitleg van één regel genoeg.

2. Een bezoekje doen
Het wordt ons zo makkelijk gemaakt tegenwoordig. Met je laptopje op schoot de vacature websites afgaan. Beetje scrollen, klikken op het knopje ‘Solliciteer’, en dan weer verder gaan met filmpje kijken. Hoe relaxed dat ook klinkt, een beetje rond klikken is niet altijd genoeg.

Een ondernemende houding, dat is wat bedrijven graag zien! En daden zeggen meer dan woorden, dus wat ga jij doen? Juist: uitprinten dat prachtige CV, trek een nette outfit uit de kast (Lees: colbertje, nette broek, en mooi blousje), en ga op pad. Ga in je top outfit langs alle uitzendbureaus en bedrijven met je CV en stel jezelf voor.

De bedrijven en uitzendbureaus zullen grotendeels zeggen dat je nog even een mail moet sturen en het duurt niet lang of jouw CV ligt in de prullenbak, maar jij hebt je gezicht laten zien. Jij hebt laten zien dat jij niet gaat wachten op een baan, maar graag aan de slag gaat. Als je bij de bedrijven op bezoek gaat is het altijd goed om wat informatie achter de hand te hebben, zoals; wat doen zij precies? Je weet maar nooit of je meteen al op gesprek mag komen.

Oftewel: DING DING DING, je scoort punten!

3. Het gesprek
Woehoe, het is gelukt! Uit de vele vele veeeeele sollicitanten mag JIJ op gesprek komen voor die leuke vacature. Nu is het tijd om die baan binnen te slepen. Hoe krijg jij dit nou voor elkaar?

– Tip 1: Ken het bedrijf
Bereid je gesprek goed voor door de website van het bedrijf uitgebreid te bestuderen. Wat doen zij precies? Hoe zit het bedrijf in elkaar? Wat is het doel van het bedrijf (Lees: leer de missie en visie!)?

– Tip 2: Begrijp de vacature
Vooral als je online solliciteert op een baan, lees je niet de vacature erg nauwkeurig en klik je al snel op ‘solliciteer’. Wanneer je wordt uitgenodigd raad ik je zeker aan om nog een keer te vacature te bekijken. Wat zoeken ze precies? Welke eigenschappen zijn hiervoor belangrijk? Wat worden je taken? Mocht het bedrijf niet alles opschrijven in de vacature, schrijf deze op en bewaar deze vragen voor het gesprek.

– Tip 3: Wees de persoon die zij zoeken
Wees jezelf. Ik weet het; chliché! Toch is het zo. Bedrijven komen sowieso wel achter wie je daadwerkelijk bent, dus maak het jezelf niet te moeilijk en wees jezelf tijdens het gesprek. Wat je alleen wel kan doen (en wat ik ook zeker aanraad) is jezelf presenteren als de persoon die zij zoeken. In elk gesprek zullen ze vragen wat jouw sterke eigenschappen zijn. Vertel dan vol trots wat jouw krachten zijn en ook waarom. Misschien heb je zelf een paar mooie voorbeelden? Soms verklapt het bedrijf in de vacature al welke kwaliteiten zij zoeken in een persoon. Handig!

Sjah, bij sterke eigenschappen krijg je ook al vaak de volgende vraag: ‘wat zijn jouw verbeterpunten?’. En nu komt de truc: hoe verkoop je jezelf op dit punt?! Kies een eigenschap dat je makkelijk kan ombuigen tot iets positiefs. Bijvoorbeeld, “ik ben erg doelgericht en ga ook zo te werk. Dit betekent dat ik net zo lang door ga tot ik mijn doel heb bereik. Dit verwacht ik eigenlijk ook van mijn collega’s, wat soms kan botsen’. O nee, wat een vreselijke eigenschap! *knipoog, knipoog*

– Tip 4: Zelfvertrouwen
Je bent uitgenodigd voor het gesprek met een reden. Laat nu dan zien dat jij DE perfecte persoon bent voor deze functie. Bereid je goed voor en straal zelfvertrouwen uit.

Het is een lastige tijd om een baan te vinden, vergeet dat niet. Hoe goed je je ook voorbereid en inzet om een baan te vinden, een klein beetje geluk is ook nodig. Toch mag je niet opgeven! Zorg ervoor dat jij die baan krijgt. Ben je niet helemaal blij met jouw werkervaring en houdt dat je tegen om een baan te vinden? Neem een (parttime) stage om knallend CV te krijgen!

Succes!!

 

 

3 gedachten over “Zo krijg jij die top baan! (Top Tips voor Starters)

  1. Bedankt!

    Alleen… Die eerste zin… ‘Een sexy mantelpakje, een glimmend akte tasje en killing stiletto’s’
    Ik stoor me hier erg aan. Alsof dit nodig is. Gewoon jezelf zijn en dragen waar je je comfortabel in voelt. Niks geen pijnlijke voeten of oncomfortabele pakjes. Ik draag gewoon een mooie designpantalon en een mooi designjasje met blouse. Wel netjes en minstens zo goed. Als ik me goed voel en mezelf ben, krijg ik die baan! Ik ga vooral van mijn eigen gevoel uit 🙂

    Geen aanval oid. Meer een puntje van feedback 😉 Verder leuk geschreven en bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enjoy this blog? Please spread the word :)