Verrassend geweldig! – Hotspots Krakow, Polen

Verrassend geweldig! – Hotspots Krakow, Polen

“Polen? Serieus? Waarom ga je daar nou naar toe? Ga gewoon citytrippen naar Parijs, Londen, of Milaan!” Wat een verbazing toen ik enthousiast vertelde dat ik een last-minute weekendje Krakow had gepland. Ik geef toe: vroeger kwam Polen niet eens in mij op om daar naar toe te gaan. Met name omdat ik er eigenlijk niks van wist. Om één of andere redenen had ik het beeld in mijn hoofd van een vervallen derde wereld land met tandloze Polen, die 24/7 dronken waren door de wodka. Niet bepaald vergelijkbaar met het welbekende Rome en Parijs. Toch wilde ik graag buiten de standaard Europese steden een gave nieuwe stad ontdekken. Om mij heen hoorde ik Polen langskomen… hmm Polen, why not? Let’s do this!

Afbeeldingsresultaat voor lets do this gif

Na een klein beetje research kwam ik erachter dat Krakow het trendy zusje is van de hoofdstad Warschau. I like! Dus na een korte vlucht arriveerde mijn vriend en ik op 28 oktober in Polska. Wow… wat een ge-wel-dige stad! De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de stad is prachtig, en het is zo bizar goedkoop – daar gaat mijn Nederlandse hartje sneller van kloppen. Nu was ik daar veel te kort om de hele stad volledig te ontdekken, maar uiteraard heb ik al weer een paar toppers voor je gespot.

 1. Coffee Eleven
  Ergens een kopje koffie drinken kan je natuurlijk overal. Lekker veilig boven de grond, je kent het wel. Toen ik Coffee Eleven dorstig binnenliep zag ik niet direct plek om te zetten. Balen, want in oktober was het best koud en ik moest dan ook weer even goed opwarmen. Al snel werd er naar de trap gewezen die naar de kelder liep. De kelder?… Spooky hoor. Eenmaal beneden was ik helemaal dazzled door de heerlijk ontspannen lounge ruimtes.  Van een ouderwets houten bar tot grote plofbanken. Binnen no time sprong ik op één van de leren fauteuils en bewonderde ik de koffie kaart. De keuze is reuze! O, en probeer vooral ook eens de dumplings daar. Wacht, dumplings in Polen? Stel geen vragen, gewoon bestellen!
  Adres: Grodzka 11, Krakow
  14915177_10209204956235121_5791187029098973559_n
 2. Heerlijk dineren
  Op Tripadvisor word je doodgegooid met restaurants en hun uitstekende beoordelingen. Ik was verbaast met de grote hoeveelheden top restaurants in Krakow. Waar begin je? Vanuit Nederland had ik al een restaurant gereserveerd voor de eerste avond: Old Town Restaurant Wine & Bar. Een écht Pools tentje met uitstekende recensies – en terecht! Met een rommelde maag besloten wij om op z’n Hollands al om 18.30 uur naar het restaurant te gaan. Toen wij in een leeg, maar nog steeds zeer sfeervol restaurant aankwamen werden wij – met enigszins verbaasde blikken – vriendelijk ontvangen. Het eten was overheerlijk en echt Pools! Uiteraard werd het etentje afgesloten met een gratis shotje appel- wodka. O, en had ik al vertelt dat we voor 3-gangen nog geen €45,- kwijt waren?!
  Adres: Świętego Sebastiana 25, Kraków
  krakow
  Op dag belde ik een andere topper op Tripadvisor, maar die was – net als de drie restaurants daarna- waren al volgeboekt. Daarom besloten we maar zonder enige research de stad te verkennen en een restaurantje in te duiken. Al snel kwamen we terecht bij Morela; een romantisch restaurant met wanden vol boekenkasten. Ik spotte een gezellig nisje bij het raam en sprong op de bank. Ook hier was het eten overheerlijk! Wat voor mij er eigenlijk vooral uitsprong was het warme drankje op het einde. Ik zag het op de kaart staan en moest het gewoon proberen: warm apple pie. Een warm drankje wat smaakte naar, jaja, appeltaart! Inclusief wodka, dâh.
  Adres: Stolarska 13, Kraków

 3. Jazz Club U Muniaka
  Na een dag rondslenteren door de prachtige stad, waaronder de Grote Markt, en héél veel eten gaat er niks boven een avond bijkomen. Zo liepen wij één van de zijstraten van het imposante plein en zag ik een bordje met ‘Jazz Club’ verschijnen. Wij liepen het donkere halletje in en namen de trap naar beneden. Blijkbaar zijn ze wel erg van de kelders daar in Polen, want ook hier kwamen we in een grot look-a-like terecht. In een hele kleine ruimte met plek voor slechts een handvol mensen. Ontzettend knus en ontzettend gezellig, vooral als de Jazz band om 22.00 uur start met het optreden. Een lekker cocktailtje of twee erbij en je voelt je binnen no time volledig zen. Even sfeerproeven? Zie video. Kleine tip: reserveer een plekje!
  Adres: Floriańska 3, KrakówAfbeeldingsresultaat voor gif cocktails
 4. Auschwitz -Birkenau
  Het woordje alleen al geeft ons de rillingen. Concentratiekampen. Een half uur van Krakow verwijderd zitten het welbekende kamp Auschwitz. Ook al hadden we erg weinig tijd in Polen, we besloten om een bezoekje te brengen aan Auschwitz en Auschwitz-Birkenau. Overal stond aangegeven dat we alleen binnenkwamen met een tour. Niet helemaal ons ding, gezien je zo gebonden zit aan een gids, maar vooruit. Als eerste arriveerden we in Auschwitz 1. Hier liepen wij met een grote groep door het concentratiekamp. Laat ik beginnen met zeggen: Ja, het is vreselijk wat er is gebeurd en ja, het is indrukwekkend wat je tegenkomt. Alleen de tour duurde té lang. Twee uur lang liep je rond in de gebouwen, die waren omgetoverd tot musea. Ik voelde mij gewoon schuldig dat ik geen gevoel erbij kreeg… niet wat ik had verwacht. Na die twee uur gingen we met de tourbus door naar Auschwitz-Birkenau. Dat was nou indrukwekkend! (Kan ik dat zeggen?) Dit kamp was het grootste concentratiekamp en erg aangrijpend. Aan het einde van de tour waren we alsnog een hele dag kwijt – 9.00 uur vertrekken en pas om 16.00 uur weer terug. En wat blijkt? De tour is niet verplicht. Het is een verkooptruc aan toeristen, dus mijn tip is om zelfstandig naar de kampen toe te gaan!14591811_10209204811631506_5883192759541713575_n
  Wow, wat een ervaring en wat heeft Krakow mij positief verrast. De mensen, de stad, het eten, en zelfs de wodka was amazeballs! Wie had dat gedacht? Ik ga sowieso nog een keertje terug naar dit gave land, want ik ben nog lang niet uitgekeken hier. Voor slechts een paar tientjes pak je de KLM Cityhopper naar Polen en binnen no time ben ook jij deze parel aan het ontdekken met een wodkaatje in je hand. Na zdrowie!14568252_10209205034317073_3250249944277470082_n

Eén gedachte over “Verrassend geweldig! – Hotspots Krakow, Polen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enjoy this blog? Please spread the word :)