“Het zit in onze natuur”

“Het zit in onze natuur”

Mijn vorige post over vriendschap tussen mannen en vrouwen heeft vele discussies (wederom) in het leven geroepen. Met commentaar als “sjah, dat is geschreven vanuit een women’s-point-of view” werd het me al snel duidelijk dat ik er anders in sta dan de mannen. Nou jongens, ik hoor jullie luid en duidelijk! Met die reden heb ik mijn vriend, ja gewoon een vriend, gevraagd om een stukje te schrijven. Dus bij deze;

Vriendschap tussen mannen en vrouwen vanuit een men’s – point – of view.

Woensdag, half 6 in de namiddag. Het is donker, zo donker dat ik er bijna depressief van wordt. Sinds ik ben gaan studeren weet ik eindelijk wat een winterdip is, bah. Vroeger dacht ik dat een dip alleen voor vrouwen was (emotionele instabiliteit?), maar daar ben ik toch maar op terug gekomen. Afijn, ik ga mij nu proberen te wagen aan het vraagstuk van de eeuw: Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn? Ter verduidelijking: ‘Friends WITHOUT benefits. Sexual benefits, that is.

Als man zijnde kijk ik hier (hoogstwaarschijnlijk) anders tegenaan dan vrouwen. Mijn antwoord is:

Ja, onder bepaalde voorwaarden! Ik denk dat mannen pas echt 100% vrienden kunnen zijn als hij zich niet fysiek aangetrokken voelt tot de vrouw in kwestie. Het is ontzettend moeilijk om vrienden te zijn met een lekker wijf zonder ook maar 1 moment te denken aan seks. Seks met haar. Jij en zij, samen.

Dat kan niet en dat is nou juist het probleem! Ik hoor vrouwen vaak zeggen: ‘Ja hoor, ik heb echt wel mannenvrienden’. Heel leuk, maar zodra jij ook maar enig teken van zwakheid geeft (alcohol?) zullen 9 van de 10 je pakken. Keihard. Maar jullie waren toch vrienden? Ja, dat zijn jullie nog steeds! Alleen jullie hebben op een dronken avond seks gehad. Nothing more, nothing less en nog steeds even goeie vrienden. Het overgrote deel zal het niet toegeven, maar een one night stand met een knappe vriendin, waar ze lief en leed mee gedeeld hebben, zullen ze niet afslaan. Waarom? Because we’re men. It’s in our nature. Noem het instinct, noem het testosteron, noem het wat je wilt. Het is zo.

In een notendop: De kans om puur vrienden te zijn met een man is vele malen groter als je lelijk bent. Klinkt hard en dat is het ook. Gelukkig zijn er die paar nobele ridders die hun vriend daar beneden onder controle kunnen houden en deze gevoelens opzij zetten voor het grotere goed: Vriendschap. Pure vriendschap. Als ik mijn held John Mayer mag citeren: I don’t mean a ‘roman candle firework hollywood hot pink love’, I mean like ‘I got your back-love’. Vrienden om het vrienden zijn. Roddelen over exen en nieuwe liefdes. Samen naar de klote gaan en uitgeput naast elkaar in slaap vallen. Blij zijn voor je vriendin als er een andere man in haar leven komt. Yes, faith in men restored. Het kan. Toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enjoy this blog? Please spread the word :)