#Awkward Nederlandse gewoontes

#Awkward Nederlandse gewoontes

Wat een heerlijke cultuur, wat een heerlijke tradities. Sinterklaas, prakken van het eten, zeggen waar het op staat, dineren om stipt 18.00 uur; jaja, wij Nederlands hebben zo onze eigen prachtige gewoontes. Ik word al vrolijk als ik alleen al aan ons zalige landje denk. Toch ben ik de laatste tijd tot de conclusie gekomen dat er twee gewoontes a.s.a.p. gedelete mogen worden! En jij kan mij niet wijsmaken dat je hier ook nooit aan hebt gedacht:

Want wij, die o zo sociale Nederlanders, geven elkaar niet één, niet twee, maar DRIE “kussen” op de wang wanneer wij iemand begroeten. En dan heb ik het niet over lekkere pakkerds op de wang. Nee. Wij zoenen de lucht en maken er een uitgebreid smak geluid bij – om toch maar even te laten merken dat wij toch echt een poging doen om die wang te raken. Om bij het een bekende te doen is al één ding, maar een geheel onbekende? Geloof me, ik ben alles behalve preuts, maar driemaal een halve poging doen om een vreemde een kwijl afdruk op de wang achter te laten, no thanks.

Als we kijken naar onze Europese buren zie je dat maximaal twee lucht kussen wat normaler zijn. Nog steeds awkward, maar je bent tenminste niet 5 minuten verder voordat je een persoon hebt begroet. O, en dan heb je natuurlijk nog de Amerikanen, die het zoenen geheel overslaan maar je meteen een stevige knuffel geven (hoezo persoonlijke ruimte?). Heeft op zich ook niet bepaald mijn voorkeur. Lastig…

Dus wat zou dé begroeting moeten worden? Mijn theorie is als volgt: Ken ik je niet? Dan krijg jij een prachtig handje van me. En dan niet, zoals ik dan zo mooi verwoord, een ‘slappe vis’ – handje, maar een krachtige handdruk. Heb jij het label goede kennis/ vriend? Dan krijg jij één kus op de wang. Kort, maar boordevol liefde. Ben jij een bff? Dan krijg jij een lekkere pakkerd!

Niet geheel losstaand van mijn vorige punt is mijn ander irritatie tikje van ons, Nederlanders. Namelijk het begroeten van ie-der-een wanneer je een (verjaardags)feest binnenloopt. De rillingen lopen al over mijn rug als ik eraan denk…

Je kent het scenario wel: Je bent uitgenodigd voor een feestje. Eigenlijk heb je geen bal zin in een theekrans, maar vooruit, omdat het zo’n goede vriendin is heb je besloten om toch maar even een bezoekje te brengen. Vanzelfsprekend kom je minimaal een kwartier later aankakken onder het motto ‘stylish verantwoord te laat’. Je loopt de woonkamer binnen en ziet een gigantische kring van mensen, die lekker een stukje taart aan het op smikkelen zijn. Je staat nog even een paar minuten stil in de door opening, maar moet er dan toch echt aan geloven. Al die 30 mensen mag jij langs gaan om persoonlijk gedag te zeggen en te feliciteren. Stuk.voor.stuk.

‘Smak, smak, smak. Gefeliciteerd met je vriend!’
‘Smak, smak, smak. Gefeliciteerd met de broer van je vriendin!’
‘Smak, smak, smak. Gefeliciteerd met de schoonmoeder van de oom die onlangs getrouwd is met je vriend’s vader!’

Met volle overtuiging kan ik zeggen: Go Dutchies! Maar c’mon guys, kunnen we deze gewoontes PLEASE wissen?!

2 gedachten over “#Awkward Nederlandse gewoontes

  1. vooral die 2e mag gelijk gewist worden haha. bij mijn familie en vrienden doen we dat niet, gewoon alleen de jarige! maar bij sommige familie van me vriend wel. heb er ook zo’n hekel aan.

  2. Haha leuk geschreven! Ik ben het helemaal met je eens, al zoen ik onbekende vaak niet zo snel. Die geef ik eerst een hand. Pas die keer daarna geef ik drie zoenen. En ugh iedereen langsgaan op verjaardagen etc. vind ik zo vervelend. Tegelijkertijd met iedereen een super kort praatje maken want de volgende komt eraan. En dan bij het weggaan doe je hetzelfde ritueel. En je zegt dan ook nog eens gefeliciteerd met je zus etc en diegene zegt jij ook gefeliciteerd. Heel raar wij, die maffe Hollanders soms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enjoy this blog? Please spread the word :)